EN RIKTIG CARBONARA I ROMERSK STIL
Den 2/4, 2022 firar vi den internationella Carbonara dagen
Carbonarans uppkomst
Receptet på carbonara började dyka upp 1944. Det sägs att amerikanska soldater under andra världskriget smakade på den abruzzesiska ”cacio e ova”-pastan som tillagades av kolbrännare, så kallade “carbonai”. Guanciale (lufttorkad griskind) blev nästan en naturlig ingrediens att lägga till då den användes mycket i området, och likaså den rökta pancettan, eller bacon, som importerades direkt från USA.
Men det finns också de som tillskriver carbonarans födelse till Neapel. Årtalet är alltid detsamma, 1944. De amerikanska trupperna älskade den street food som serverades i stånden i Neapel; de älskade den typiska fyllda pizzan och spaghetti kryddad med ost och peppar.
Det verkar som att en amerikansk soldat som tyckte att spagetti-rätten var obetydlig i sin smak, lade till en blandning av äggpulver, bacon och flytande grädde.
Från detta obalanserade och mycket amerikanska recept arbetade napolitanerna sedan fram den riktiga Carbonaran.
Receptet spred sig till Rom som gjorde receptet till sitt eget och Carbonara blev för romarna en legendarisk rätt.
I Rom är idag de typiska ingredienserna för en god Carbonara: guanciale, ägg, pecorino Romano och svartpeppar.