Vår vinodling

SE ALLA VÅRA ÖPPETTIDER HÄR

Vinodling – en spännande och utmanande resa!

Jag älskar att odla! Länge gick jag i tankar om att odla vin. Kul och utmanande eftersom jag även tycker om att dricka vin. Det hela har alltid fallit på att min bror inte velat hoppa på tåget. En mulen dag i november 2015 ställdes frågan på nytt, och för en gång skull svarade inte brorsan nej! Någon dag senare var 850 plantor beställda, 650 Solaris och 200 Rondo. Planteringen inleddes i april 2016, 825 plantor kom i jorden eftersom 25 försvann (stals). Oavsett vilket hade nu en resa startats!

GRUNDEN TILL ROSÉVINET
Normalt tas ingen skörd det första året, det hade vi inte heller tänkt göra men en del druvor glöms kvar på stockarna. Dessa ”glömda” druvor låg till grund för vårt allra första vin, ett rosé. Det var ett vin som fick en lovande början, men pga nyfikenhet fick vinet för mycket syrekontakt. Ättiksyrabakterier bildades och vinet blev så småningom förstört. Ändå är det så att denna blandning mellan Rondo och Solaris ligger till grund för större delen av de roséviner vi gör idag

2018 Sattes ytterligare 850 stockar. 2019/20 kompletterade vi med ytterligare 1600. Det innebär att vi idag har drygt 3000 stockar och tanken är att vi varje år skall kunna göra mellan 2000 och 3000 liter vin.

Vår huvudsort är Solaris, en grön druva som visat sig vara väldigt bra att göra vitt och mousserande vin på. Vi odlar även Rondo och Cabernet cortis som är blå druvor, dessa används främst till att göra rosévin. Rött vin experimenterar vi med, men har bara undantagsvis lyckats att göra bra viner, men vi närmar oss.

Vi odlar våra druvor i en stenrik, typ av moränjord. Vi ligger högt över havet med våra odlingar mellan 80–100 m. På vintern klipps vinet och böjs ned i en enkel Gyout. Gyoun böjs alltid ned med ett nytt skott. Fördelen är att ett nytt skott bryter tidigare på våren och därmed får vi en lite längre odlingssäsong.

SOMMAREN SÄTTER SMAKEN
Året och sommaren bestämmer vilka viner som kommer att göras. En svagare sommar och sen vår ger mer rosé och mousserat, medan en varmare sommar och tidig vår ökar chanserna för vitt och rött vin. Vi försöker hitta vår egen stil och vill göra viner som vi tycker om, som inte nödvändigtvis behöver vara gjorda som andra.

2021 blev äntligen alla tillstånd klara, i och med det kan vi servera vårt vin på gården och står redo för gårdsförsäljning om det blir aktuellt. Vi kan dessutom sälja vinet till restauranger.

CAFÉ

PIZZERIA

GÅRDSBUTIK

VINODLING