Vår odling

SE ALLA VÅRA ÖPPETTIDER HÄR

Våra odlingar!

Att odla är glädje! Jag har odlat sedan barnsben och det finns nog inte många frön som jag inte stoppat i jorden. Vår huvudinriktning är jordgubbar och därefter hallon. Sedan några år tillbaka har både björnbär och blåbär kommit in i bilden.
Vin planterades sedan några år tillbaka, idag har vi ca 3000 stockar och goda viner börjar ta form.

För att utveckla vår gårdsbutik, odlar vi många olika sorters grönsaker, om än i liten skala. Vi har fantastiska tomater, krispig gurka och knastrig sallad. Naturligtvis har vi mycket mer.

Ovanstående, kryddas med blommor. Gladiolus, Fuchsior, tulpaner, petunior …Kan man önska sig något mer?

JORDGUBBAR

Utbudet av nya jordgubbsorter är enormt stort, vilket innebär att det ständigt provas nya sorter. Man skiljer mellan två huvudtyper av jordgubbar; de vanliga sorterna som bara ger skörd en gång om året och dagsneutrala sorter. En dagsneutral sort är en jordgubbe som ger skörd under hela året, ungefär som månadssmultron. Vår odling baseras på traditionella sorter även om vi är inne och kikar på de dagsneutrala sorterna för en sen produktion.

Vi odlar en mängd olika sorter, både för tidig och sen produktion.

De jordgubbssorter som vi odlar är Favori, Florentina, Malling Centenerary, Rumba, Verdi, Limalexia, Sonsation, Faith och Malwina. Gissar att du inte känner till många av namnen. Till detta skall läggas några sorter som vi odlar på prov.

Rumba är vår huvudsort och uppgår till c:a 47 % av odlingen Malwina 25%, Favori 6 % och Faith 6%. Jordgubbsåret inleds med Favori odlade i tunnlar sedan följs det upp med Rumba på plastlist sedan Sonsation/Limalexia/Faith och sist med Malwina. Vi avslutar året med att åter gå in i tunnlarna, för att en andra gång plocka Favori.

I år, liksom vi gjort sedan 2008 kommer vi att under augusti-oktober plocka dagsneutrala jordgubbar (Favori som blommar och ger bär löpande under säsongen) odlade i tunnlar. Sista datum för plockning kommer förmodligen att bli någon av de första dagarna i oktober.

För att hålla odlarglädjen vid liv försöker vi att varje år ha något nytt projekt. I år har det blivit 2, vi kommer att prova en ny sort för tidig odling som heter Verdi. Dessutom har vi utökat våra hallon i tunnlar för skörd från juni till oktober.

Våra sorter, i tidighetsordning:

Favori – den idag tidigaste sorten som vi odlar. Ljust röda bär med god smak. En dagsneutral jordgubbe.

Florentina – ny dagsneutral sort med rundare halvmörka bär. Komplement till Favori i tunnlar, men skall också fungera att odla på friland.

Malling Centenary – Tidig, något känslig jordgubbe med stora välformade bär och en väldigt god smak. Passar bra i tunnlar.

Rumba – Den tidigaste frilandssorten i vår odling. Mörkt röda, rundare bär med vacker glans.

Verdi – Ny sort som ligger i det tidiga segmentet. Robust planta, med en längre skördeperiod. Relativt stora runda bär.

Limalexia – Medelsen sort. Goda ljust röda bär.

Sonsation – medelsen sort. Ersättare till Sonata. Ljust röda bär med god smak.

Faith – Lite senare sort. Stora ljusa bär med god smak. Har visat sig väldigt omtyckt i självplock.

Malwina – Vår senaste sort. Sena år kan de plockas långt in i augusti. Normalt är dock att plockningen avslutas i början av augusti. Djupt mörka bär med intensiv smak. Enligt många den godaste jordgubben.

HALLON

Denna underbara frukt! Våra första hallon var av sorten Autumn Bliss och odlades utomhus. Jag kommer ihåg att min bror köpte hem de första hallonen någon gång i slutet på 1990-talet. Pappa som på den tiden ansvarade för odlingen var inte särskilt intresserad, så de fick planteras på undantag bakom ett hus. Hallon ute är en ganska svår odling, den var faktiskt under stark tillbakagång i början av 2000 talet innan odlingstunnlar kom på allvar. Sedan hallonen flyttade in i tunnlar kring 2010, har de kommit tillbaka med storm. Säsongen sträcker sig normalt från juni till september, men kan om man vill nå ända in i november (vilket den gjorde 2021).

De sorter som vi idag odlar heter Polka (hösthallon), Glen Ample (sommarhallon) och Lagorai (hösthallon). Ungefär hälften övervintras och hälften planteras som longcane (långskott). Ett longcane är ett hallon som odlas för att planteras och ge skörd samma år.

Vi tillämpar även något som heter doublecropping. Det innebär att hösthallonen först ger skörd på fjolårsskotten. Dessa avlägsnas för att ge plats åt årsskotten, för en andra skörd augusti till november.

Ett hösthallon är ett hallon som ger (kan ge) skörd på årsskotten, medan ett sommarhallon kräver kyla för att ge skörd.

BJÖRNBÄR

Få saker är väl så gott som ett solmoget björnbär. Vilda i Sverige kan de vara fantastiska, jag kommer ihop när min pappa ”väntat på lass” och under tiden plockat vilda björnbär. Underbart goda, men det upprepades alldeles för sällan, och ganska många år blir det inga vidare björnbär. Hos oss har björnbären flyttat in i tunnlar. Vi odlar en sort som heter Loch ness. Våra första björnbär plockas i senare halvan av juni till och med första veckan i augusti.

BLÅBÄR

En frukt på väg framåt. För några år sedan tyckte jag inte alls om blåbär (amerikanska) och tyckte knappt det var odlingsvärt. I och med att vårt café öppnades behövde vi något mer att servera och satte ändå några blåbär 2018. När vi nu plockat dem under några år har jag varit tvungen att revidera min uppfattning. Liksom alla bär som plockas mogna är det en underbart god frukt. Fantastisk till infrysning precis som hallon och förefaller nästan opåverkade, när de små bären plockas upp ur frysen

Vi odlar idag några olika sorter som Duke, Bluecrop och Reka. Odlingen sker både traditionellt och i krukor. Ingen del av odlingen drivs, därför finns det inga blåbär förrän senare halvan av juli. Under 2022 kommer vi plantera två nya sorter, Megas Blue och Liberty. Det är två medelsena sorter som skall ge oss en lite längre skördeperiod.

GRÖNSAKER

Vår ambition är att odla egna grönsaker där vi sätter smaken i centrum. Tanken med grönsakerna i gårdsbutiken, är att man skall kunna plocka ihop en enkel måltid med de råvaror vi har. Laga och avnjuta hemma, känna den fräschhet som endast kan fås av nyskördat grönt.

Vi odlar i dag en alldeles förtjusande tomat som heter Zuccherino. Den plockas mogen och säljs i butiken. Bättre och godare tomat finns inte att få tag i. Den måste ni prova! Kombinera den med nyplockad gurka, färsk krispigsallad och kanske ost från Skrea Ost eller korv från Thuresson och ni har en enkel sallad.

SPARRIS

Sparrisen kom till gården omkring 2017. All vår sparris är av sorten Gijnlim, den tidigaste sorten på marknaden. Sorten skördas normalt som en grön sparris och brukar vara tillgänglig hos oss de första dagarna i april.

Sparrisen är väldigt känslig för frost. Vilket kräver ett omsorgsfullt frostskyddsarbete från vår sida. Fördelen är att om det fryser är det bara omgången ovan gjord som tar skada, en vecka senare kan man skörda igen. Vår sparrissäsong varar från april till halva juni.

VIN

Planteringen inleddes i april 2016 då 825 plantor kom i jorden. 2018 Sattes ytterligare 850 stockar. 2019/20 kompletterade vi med ytterligare 1600. Det innebär att vi idag har drygt 3000 stockar och tanken är att vi varje år skall kunna göra mellan 1000 och 2000 liter vin.

Vår huvudsort är Solaris, en grön druva som visat sig vara väldigt bra att göra vitt och mousserande vin på. Vi odlar även Rondo och Cabernet cortis som är blå druvor, dessa används främst till att göra rosévin. Rött vin experimenterar vi med, men har bara undantagsvis lyckats att göra bra viner, men vi närmar oss.

LÄS MER OM VÅR VINODLING OCH VINERIA

BLOMMOR

Sedan barnsben har jag allt älskat att så fröer. Jag har alltid petat ner något i jorden och när våren kommer är de alldeles omöjligt att stå emot. Ja faktiskt, redan under hösten har man sådana vårkänslor att man bara måste planera/plantera något. För säsongen 2022 innebär det att 7500 tulpanlökar har planterats, och de skall förhoppningsvis vara färdiga till påsk (14—17 april). Sorter med spännande namn som: Table Dance, Green Spririt, Queen of night, Bleu aimable mfl. Vi hoppas att vi kan välkomna er till ett trevligt tulpansjälvplock i påsk.

En annan blomma som jag tycker är förtjusande är Gladiolus. Därför kommer vi till våren att plantera c:a 6000 lökar av olika färger för att kunna stärka upp i gårdsbutiken.

I dag finns det normalt lite olika blommor från egen odling i butiken. Förutom ovanstående är jag svag för fuchsior och petunior, därför kan de förväntas finnas hos oss under våren.

CAFÉ

PIZZERIA

GÅRDSBUTIK

VINODLING